Att använda det som finns i naturen

Igår gjorde jag en annan sak som jag tänkt på att testa ganska länge, jag plockade nämligen in gran och tallbarr för att testa på att göra egen salva/olja. Har sett på flera ställen folk som gjort egen tallbarrsolja eller gransalva och kände att det måste ju jag testa!

Så jag gjorde två omgångar, en med tallbarr och en med granbarr. Hade kokosolja som bas men hade även i lite andra oljor. Tillsatte några droppar eterisk olja med doft av cederträ för att verkligen få den där härliga skogsdoften.

Några grankvistar sparade jag och hade till ett härligt fotbad lite senare. Det sägs att gran sätter igång blodcirkulationen i kroppen, inte för jag vet om det stämmer men det känns ju lite härligt att få trängas med stickiga barrkvistar i fotbadet. 😉 Droppade i några droppar eterisk olja med doft av citron och när vattnet började kallna så filade jag fötterna och smörjde med fotkräm. Jag har alltid varit dålig på att bry mig om fötterna och gått mycket i dåliga skor, alldeles för höga klackar, inte varit noga med att smörja in fötterna osv. Har börjat bli bättre på det nu dock och känner verkligen att det gör underverk för mina fossingar att få lite omtanke.

Åter till kokandet av salvan, så klippte jag barren i mindre bitar, hällde i olja och sedan fick oljan smälta över ett vattenbad i cirka 60 minuter och barren bleknade från mörkt gröna till gula. Körde på ganska låg värme så att vattnet sjöd lugnt och allting smälte ihop i sakta mak.


Det blev en del barr över så då passade jag på att koka tallbarrste, eftersom det sägs vara bra mot förkylningar, hosta osv. Tallbarr innehåller en hel del C-vitamin vilket som bekant är bra när man är förkyld. Här är en text från skogsskafferiet.se om just tallbarr:

”Tallbarr innehåller mycket c-vitamin. Vintertid är halten av c-vitamin högre och den ökar längre norrut. I Sverige är det endast nypon och havtorn som har högre c-vitaminhalt. En tallbarrsdryck ger också socker och mineralnäringsämnen.”

Min envisa förkylning vill ju aldrig ge med sig och varje kväll när jag lägger mig så hostar jag nästan upp lungorna. Under dagtid hostar jag nästan ingenting längre, men just när jag lägger mig ned verkar lungorna ”klämmas” ihop och då börjar jag hosta igen. Så förhoppningsvis kanske det här hjälper lite!

Det smakade inte mycket alls, så jag tillsatte lite vegansk ”honung” och då blev det godare. ”Honungen” är köpt hos seitanfoods.com för säkert ett år sedan så vet inte om den finns kvar, men de har mycket andra goda veganska produkter. 😊

I granbarrssalvan så tillsatte jag lite karnaubavax i oljan efter att jag silat bort barren och lät det smälta innan jag hällde över det i en glasburk. Så den till vänster är tallbarrsolja och den till höger är granbarrssalva. De luktar så himla gott och jag kan inte vänta på att få testa dem! Nu har dock tallbarrsoljan stelnat eftersom basen är på kokosolja, vilken stelnar när det är lite kallare rumstemperatur och smälter om det blir varmare. Men granbarrssalvan borde hålla sig i fast form även om den står lite varmare eftersom den innehåller karnaubavax.

De fina glasburkarna har jag (såklart!) fyndat på erikshälpen för ca 10 kronor styck. De passade perfekt till att ha oljan och salvan i. Jag gjorde ju detta igår på eftermiddagen så nu borde de ha stelnat så jag kan testa dem. Ni får hålla tummarna att de blir bra. 😅 Hittade inget recept så har bara höftat med proportionerna, så jag hoppas verkligen att det är en bra konsistens och att de smälter in bra i huden.

PS. Igår skrev mamma att hudkrämen jag gjort till henne i julklapp fungerade bättre mot hennes torra hy än de krämer hon brukar använda gör! Så himla roligt att höra ju. ♥️

Kram på er! ♥

29

2 thoughts on “Att använda det som finns i naturen

  1. Har bara hört att man använder granskotten då man pratar om granbarren. Om du ska göra något drickbart eller tex göra någon marmelad så rekommenderar jag att plocka granskotten istället, alltså den nya utväxt som är som ljusgrön på granarna då våren kommer 🙂 Det smakar mer, en syrlig och väldigt god smak faktiskt.

    1. Tack för tipset! Jo jag vet att det oftast är granskotten man brukar använda. 😊 Man kan göra granskottssirap, ha dom i sallader eller baka in dom i bröd bla. 🙌🏽 Nu gjorde jag dock tallbarrste och då kan man plocka barren även mitt i vintern, SÅ bra med en extra c-vitamin boost 😄 Hade några grankvistar över så det var dom jag kastade i med tallbarren! 🌲😇

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *