Bryter du mot lagen?

Faktum är att nästan var och varannan människa gör det dagligen, utan att ha en aning om det. Vad menar jag då?
Jo, jag pratar förstås om bildstöld. Hur många gånger har du inte läst någon skriva:

”Bild lånad från Google/Pinterest”

Rätt ofta va?
Många verkar tro att Google är en bildbank som tillhandahåller hela världen med gratis bildmaterial på vad det än må vara. Men, Google och Pinterest är endast sökmotorer som letar reda på det du söker efter och visar på vilka hemsidor du kan hitta informationen. Det finns inget som heter ”lånat från Google”. Bilden kommer någonstans ifrån och har en ägare/upphovsman som sitter på rättigheterna till sin bild. Detta betyder att, för att du rent lagligt, ska få spara ned bilden i din telefon och sedan ladda upp den på t.ex. Facebook eller din blogg, så måste du ha upphovsmannens/ägarens tillstånd. Och nej, det räcker inte med att bara skriva ut fotografens namn, du måste ha ett tillstånd av personen ifråga. Om du istället endast sparar ned bilden till din telefon/dator för att t.ex. använda som skärmsläckare så är detta lagligt. Det är endast när du olovligen delar bilden vidare som det blir olagligt.

Har du inte ett tillstånd av fotografen/ägaren så bryter du mot lagen och riskerar att få hem en faktura för olovlig användning. Det kan bli en oerhört dyr historia och då finns det inget som heter ”men jag visste inte” eftersom det är på ditt ansvar att ta reda på information om vilka lagar och regler som gäller.

Förutom att det är olagligt så är det också rent moraliskt och etiskt fel att använda andras bilder utan tillstånd. Tänk dig själv att du kanske lagt ned otroliga mängder pengar, tid, arbete, planering, efterarbete och mer därtill för att få fram de foton som du sedan publicerar någonstans. Det kan handla om många tusenlappar, för t.ex. kamerautrustning eller resor till specifika platser. Flera timmars väntan på precis rätt ljus. Otaliga försök och en otroligt tidskrävande process efter allt detta då du ska gå igenom bilderna, rensa, kategorisera, redigera och slutligen ladda upp någonstans.

Det kan handla om dagars, ja veckors arbete som någon lagt ned för att skapa dessa fantastiska foton. Sen kommer någon som hittar den här bilden ”på Google”, sparar ned den och publicerar på sin Facebook utan någon länk till fotografen, utan någon identitet på den som lagt ned kanske blod, svett och tårar för att få till precis den där bilden.

Kan ni förstå hur det känns? Hur fruktansvärt det måste kännas att få sitt arbete stulet och vidarepublicerat utan att någon vet vem som ligger bakom? För att inte tala om att fotografen knappast får något betalt för dessa bilder, istället snappas de ofta upp hos olika större företag som rätt och slätt stjäl fotona och trycker på sina egna produkter. Jag har sett så otroligt många fotografer, illustratörer, målare och artister som råkar ut för precis det. Och hur lätt tror ni det är för en ensam person att stämma och gå igenom en rättegång mot sådana miljardföretag? För att inte tala om vinna? Det händer i princip aldrig.

Tänk dig att du suttit på ditt arbete och jobbat med ett svårt uppdrag i en hel vecka. Du har jobbat över flera timmar varje kväll och verkligen gjort ditt yttersta för att arbetet ska bli så bra som möjligt. Samma dag som du ska lämna in detta arbete så stövlar en annan, helt okänd person in, rycker åt sig ditt arbete och lämnar in det. Hen får allt beröm och all lön som rätteligen skulle gått till dig. Det skulle förmodligen inte kännas så bra, eller hur?
Det är exakt den situationen de som ”lånar” bilder sätter fotografen i.

Så, vad kan du göra istället?

  • Det allra lättaste är helt enkelt att ta egna bilder och använda dem. Då vet du att du har rätt att använda dessa hur du vill och du behöver inte fundera på krångliga alternativ. Sen kanske du hittar en ny passion också, vem vet?
  • Annars kan du alltid höra av dig till upphovsmannen/ägaren av bilden du vill använda och fråga om lov. (Får du ett ja, spara informationen så du har den kvar om det skulle uppstå några frågetecken.) Vissa kanske tycker det är helt okej om du anger fotografens namn eller så.
  • Ett tredje alternativ är att köpa stockfoton hos t.ex. Adobe stock. Där kan du köpa olika sorters licenser beroende på vad du ska använda bilden till.
  • Det finns också många sajter som tillhandahåller en hel uppsjö av gratis bilder som får användas på olika sätt. (Läs vad som gäller på de olika sidorna.)
    Till exempel:
    https://www.pexels.com/
    https://unsplash.com/
    https://pixabay.com/

Ja det är några alternativa vägar att gå. Förhoppningsvis tänker du efter i framtiden innan du ”lånar” bilder från Google eller Pinterest! Jag förstår att det kan vara svårt att hålla reda på alla regler och lagar som finns, det är ju omöjligt att veta precis allt. Men just det här med att dela andras bilder utan lov är något som händer på speciellt sociala medier/bloggar, hela tiden. Så det känns som en extra viktig sak att ha koll på. Det är dock helt okej att använda dela-funktionen på facebook eftersom den visar vart inlägget ursprungligen kommer ifrån och därför kan man se vem som är upphovsman/ägare, så länge personen som lagt ut bilden ÄR ägaren av bilden förstås. Hoppas detta gjorde er något klokare eller kanske gav er en tankeställare angående hur ni delar bilder i framtiden.

Kram! ♥ 

0

2 thoughts on “Bryter du mot lagen?

    1. Tack så mycket! Vad skönt att inte bara jag tycker detta är viktigt 😊❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *