En kväll i juni bland syrenblommornas doft

En vacker kväll i juni gick jag förbi syrenbusken som blommade bredvid ladan och insåg att blommorna sjöng på sin sista vers. Snart skulle de lila blommorna falla till marken och sedan skulle jag inte få återse dem förrän om ett år.

Det var så många saker jag hade planerat att hinna med under den här sommaren, men efter att vi hastigt och lustigt blivit med hästar så har planerna fått omarbetas och prioriteras på nya sätt.
Helt plötsligt ingår två nya varelser i vår vardag som jag vill ge min tid och kärlek till och då blev saker som t.ex. att plocka och torka växter något som fick stå tillbaka.

Men den där kvällen så insåg jag att jag hade tid just där och då, så varför inte plocka några klasar och göra något av dem? Konservera försommaren på burk. Sagt och gjort, jag sprang in och letade reda på en korg och flängde ut igen med den på armen. Sedan klättrade jag bland buskarna, balanserade på stenen för att nå dem allra högst upp och plockade blommor med en underbar doft av syren i näsan.

Det blev så vackert med de lila blommorna i korgen att jag var tvungen att springa in och hämta kameran också. Sedan gick jag runt i trädgården och testade ställa korgen med blommor på olika ställen för att se var de tog sig bäst ut. Men jag hade väldigt svårt att välja sedan så det fick bli flera bilder som kom med i inlägget.

Jag stod sedan halva kvällen och drog loss de små, små blommorna från klasarna, rensade igenom och sköljde av dem. Sedan fick de ligga och torka på hushållspapper innan jag till slut kunde börja göra något av dem.

En av omgångarna testade jag att koka sirap på. Tyckte det lät så gott med syrensirap som man skulle kunna ringla över pannkakorna. Men det ville sig inte, enligt receptet så var detta sååå enkelt att göra, men jag lyckades förstås misslyckas med det ändå hehe. Antagligen kokade jag den för länge för den stelnade alldeles och blev bara en hård klump av socker. Men då gick det i alla fall bättre med nästa recept jag testade, då jag kokade gelé på syrenerna!

Det var ett recept jag hittade på ett forum och det blev så himla gott. Perfekt konsistens, god smak och fin, svagt rosa färg. Önskar bara att jag hade gjort mer, nu blev det bara en liten burk som tog slut så fort att jag inte hann fota den. Det ska jag definitivt göra igen nästa år!

Här är receptet:

Syrengelé

2 dl syrenblommor (bara blommorna)
2 dl vatten
2 dl syltsocker
Saften av ca en halv citron

Koka upp vattnet och tillsätt blommorna, låt stå någon timme. Sila så du får en klar vätska. Värm upp och ös i citron och socker, koka i ca 5 min.
Ös upp på rena burkar.

Den tredje saken jag testade att göra var syrensocker. Det har jag inte hunnit provsmaka än, men det ska tydligen vara perfekt att ha i te, strö över pannkakor, doppa färska jordgubbar i eller baka kakor med. Originalreceptet hittar ni här, men skriver ut det här också om ni är sugna på att testa.

Här är receptet:

Syrensocker

5 dl strösocker
4-5 klasar syrenblommor

Skölj blomklasarna noga för att få bort eventuella kryp. Plocka av blommorna och lägg dem på hushållspapper, låt torka ordentligt. Varva syrenblommor och socker i en burk. Låt stå svalt en vecka, gärna två. Skaka om burken emellanåt.
Rör runt i sockret som kan ha blivit lite klumpigt och sila bort blommorna som blivit bruna i färgen. Förvara i burk med lock.

En annan sak jag testade var att frysa in blommorna, så jag inte skulle behöva göra klart allting samma kväll. Jag gick igenom hela proceduren att rensa, skölja och låta dem torka på hushållspapper innan jag hällde ned blommorna i plastpåsar som jag stängde ihop tätt. Sedan in med dem i frysen och det var inga problem alls, de höll sig fina i frysen. Det man får tänka på är att när man tar fram dem för att använda dem, så ska man inte låta dem tina! De blir snabbt bruna och ser inte så roliga ut. Så ska man göra t.ex. saft, se till att ha förberett allting innan du tar ut blommorna, och var sedan snabb att hälla i blommorna i vattnet på en gång.

Ja det var lite tips och inspiration som ni kanske kan använda er av nästa år när syrenerna blommar igen. Jag kommer definitivt försöka ta tillvara på fler blommor nästa år,  göra mer gelé och kanske försöka mig på att koka syrensaft?

3

4 thoughts on “En kväll i juni bland syrenblommornas doft

  1. Jag testade att göra saft på syren men jag gillade det inte. Smakade gammaltant parfym. Men jag älskar syrener annars😆

    1. Haha det låter ju inte så gott! Men gelé var perfekt att göra med syrenblommor så det kanske du ska testa nästa gång? 😀

  2. Det finns nog ingen härligare försommardoft än syren. Har inte tänkt på att spara den, men detta med sirap verkar ju både rätt enkelt och fungerande. Tack för bra tips!

    1. Håller verkligen med dig, syren och hägg doftar verkligen försommar! Kul att du gillade mitt tips, hoppas du får möjlighet att testa det nästa sommar 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *