Före & efter

Hej på er! ♥

Nu blir ni väl chockade, jag lägger upp ett inlägg mitt på dagen 😀 Det brukar ju inte hända så ofta annars, eftersom jag brukar fota och redigera på dagen/kvällen och sen lägga upp inlägg mitt i natten, hehe.

Men jag satt här och redigerade lite av bilderna från gårdagen och insåg att jag skulle vilja visa er vilken enorm skillnad bara lite redigering kan göra för en bild.
Som jag har berättat tidigare så var jag i början, när jag började fotografera, lite emot redigering och tyckte nog att man skulle vara en såpass duktig fotograf att man inte behövde redigera sina bilder. Puh, tur att man kan lära och tänka om!
Nu för tiden redigerar jag ALLA bilder jag lägger upp, eftersom jag fotar i RAW och man då måste ”framkalla” bilden för att kunna spara ned den i ett format som man kan dela, tex JPEG. Då redigerar jag alltid bilden i lightroom innan, vissa mer och vissa mindre. När jag känner för det så kan jag även dra upp bilden i photoshop om det inte räcker med lightroom. Men den mesta redigering jag gör är att fixa highlights och skuggor, lite färger och typ räta upp bilden om den är lite sned.
Och det gör verkligen en enorm skillnad.
Fotar du i JPEG direkt i kameran så gör kameran en egen ”redigering” där den lägger in färger och ljus som den tror blir riktigast. Men fotar du i RAW så sparas all information och du kan fixa mycket mer med i bilden i efterhand.

Så jag tänkte visa en av bilderna som jag redigerade nu, då det är en ENORM skillnad på den oredigerade och den färdiga bilden, trots att jag gjort ytterst lite egentligen. Några minuters fix bara.
DSC_5804 EDITED
Så här ser bilden ut, SOOC (straight out of camera). Jäkligt trist va? Gråsjaskig, inga färger och inget ser egentligen speciellt bra ut. DSC_5804 EDITED-2
Så jag drog upp exposure, contrast och shadows litegrann, drog ned highligts och förstärkte lite färger. Så vips har jag en bild som ser mycket mer intagande ut, som ser mer ut som det såg ut i verkligheten och som får fram mycket mer känsla.

Nu för tiden tycker jag inte alls att det är något negativt med redigering, snarare ser jag det som en konstnärlig förlängning av fotograferandet. Att kunna skapa konst som folk blir berörda av är fantastiskt. Jag håller inte så mycket på med fotomanipulation eller liknande än så länge, mest för att jag inte lärt mig så mycket sådant. Men det kommer det med, jag lovar. 🙂

Vad tycker du om redigering? Tycker du det är helt i sin ordning eller tycker du att det är negativt av någon anledning? Berätta gärna!

Nu ska jag ut på promenad med hundarna efter att jag kört igång en tvättmaskin.

Ha det fint. Kram ♥

0

2 thoughts on “Före & efter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.