Från början till nu – mitt fotograferande

Hej! ♥

Jag som hade tänkt posta de här bilderna i ett inlägg igår, men eftermiddagen blev inte riktigt som jag planerat. Så är livet ibland, man får bara försöka anpassa sig efter alla tvära kast hit och dit.
Igår morse så var jag och fotade vid forsen som ligger bara på andra sidan vägen. Jag lekte lite med längre slutartider, men eftersom jag inte har något filter så blev bilderna alltför ljusa. Men dessa bilder blev i alla fall okej, man kan se på att vattnet ser så mjukt och soft ut, att man har använt en längre slutartid.
DSC_4790 EDITED
Jag har tidigare berättat att jag köpte min första systemkamera för cirka sju och ett halvt år sedan, det var också då som mitt fotointresse tog fart och sen dess har jag fotograferat väldigt mycket. Jag är dock väldigt oteknisk av mig, och bara någon började prata siffror och inställningar hit och dit så brukade min hjärna bara stänga av, så jag tog liksom aldrig till mig informationen. De första åren så fotade jag endast med auto-inställningarna på kameran, gjorde ingen redigering och tyckte det räckte så.DSC_4801 EDITEDDSC_4809 EDITED
Men så småningom började jag inse att det fanns så mycket mer att lära sig, för att kunna ta bättre foton och kunna bestämma mer själv över hur bilderna faktiskt blev i slutändan.
Så i gymnasiet gick jag en kurs inom fotografi. Det var bara en baskurs, där man fick lära sig lite basic inställningar, men jag lärde mig i alla fall att börja fota med aperture priority där man själv ställer in bländaren och kameran väljer slutartid automatiskt. DSC_4875 EDITEDDSC_4836 EDITED
Jag kunde fortfarande ingenting om redigering, men om man fotar mycket så blir ju alltid någon bild bra och jag kände mig nöjd med att ha lärt mig lite mer. Fortfarande skyggade jag undan för att ge mig på manuella inställningar och bara tanken på photoshop gjorde mig kallsvettig.
Jag var helt säker på att jag aldrig skulle kunna lära mig det, det var ju bara professionella fotografer som höll på med sånt…  DSC_4870 EDITED
Sedan träffade jag Daniel som har ett väldigt stort teknikintresse och som har inställningen att om han inte kan en specifik sak, så ska han lära sig det. Han som inte var ett dugg intresserad av fotografering hjälpte mig förstå mer hur kameran fungerar och att fota med manuella inställningar inte var så svårt som jag trodde.
I bara farten lärde han mig också både photoshop och lightroom. DSC_4885 EDITED
Jag tycker också att folk alltid ska förklara saker onödigt krångligt, när andra har försökt lära mig dessa saker så har jag inte fattat någonting och känt mig otroligt korkad. Men sen förklarade Daniel och han berättade på ett väldigt enkelt, överskådligt sätt hur det fungerade och när jag väl testade själv så insåg jag att det inte alls var så svårt som folk gjort det till. Tänk om jag lärt mig allt det från första början, vart skulle jag ha varit då vid det här laget?

Så jag har bara fotat med manuella inställningar i drygt ett år, och ungefär lika lång tid har jag också redigerat mina foton. Det var som att glänta på dörren till en ny värld och jag är så himla glad och tacksam över hans pepp och hjälp. Jag ser själv hur otroligt mycket bättre mina foton blivit sedan dess, även om jag har massvis kvar att lära mig. 🙂

Nu fotar jag också alltid bara i RAW-format så att bilden har kvar så mycket information som möjligt, det går att göra så mycket mer efterarbete på bilderna då.

Hur gör ni? Fotar ni på kamerans auto-läge? Redigerar ni? Berätta gärna! 🙂 ♥

0

4 thoughts on “Från början till nu – mitt fotograferande

 1. Jag har en liknande historia. Köpte min första systemkamera för 4-5 år sedan och fotade länge i automodus utan att redigera. Men dagen kom där jag kände att jag ville kunna bestämma mer om hur mina bilder ska se ut och jag började med A-läge som jag använde ett bra tag innan jag vågade byta till helt manuellt modus. Jag måste lära mig en inställning i tåget, har jag märkt, annars blir det bara mos i hjärnan 😄 nu har jag fotat i manuellt modus i säkert ett år och har även lärt mig att redigera i Lightroom. Näst på listan står att lära mig vitbalansinställningarna, där kör jag med automatik ön så länge. Känns som ett bra vinterprojekt och leder förhoppningsvis till ännu snyggare snöbilder!
  Kul att läsa om din resa! Så skönt att du hittade någon som kunde förklara och visa saker för dig. Jag vill gå en fotokurs någon gång, men det har inte blivit av än.

 2. Åh, vad roligt att du berättar om din foto-historia! Verkar som vi har en väldigt liknande bakgrund inom fotandet då? 😀
  Kul med ett projekt nu under vintern, mitt är att börja lära mig videoredigering så att jag även ska kunna producera lite videos så småningom!
  Hoppas du hittar någon fotokurs som du vill gå, kanske en bra sak att önska sig i julklapp? 🙂
  Tack så mycket för att du delar med dig. <3

 3. Åh vad skoj, och vad skönt att ha någon som kunde hjälpa till med tekniken! Själv fick jag min första systemkamera när jag var 12 år, och sen dess har fotandet hängt med, om än lite sporadiskt vissa perioder…
  Nu har jag nyligen köpt en större systemkamera med ett par större objektiv eftersom jag ville utmana mig själv lite mer. Önskar dock att jag lade ner lika mycket tid på redigeringen som på fotandet, måste bli bättre på att ta mig den tiden helt enkelt! ^^
  kram
  Emma

  1. Ja det har verkligen varit guld värt att ha Daniel som kan förklara på ett begripligt sätt. Det är så mycket lättare att fortsätta lära sig sedan om man bara har grunderna. ♥
   Fotandet brukade ske rätt sporadiskt här också, innan jag flyttade hit. Oftast för att jag inte tycker om att fota om någon tittar på, och i Stockholm var det alltid folk överallt. Nu när jag får vara ifred så har också fotandet blivit en mycket större del av min vardag, det känns mycket mer självklart att ha med sig kameran ut. 🙂
   Alltså ja, testa att redigera lite, det är så kul när man väl kommer igång! Och man kan göra så mycket med bilderna, mycket mer än vad man tror. Jag tyckte inte alls om att redigera, innan jag lärde mig det. Men nu har jag verkligen förstått hur bra och roligt det är och lär mig nya saker hela tiden!
   Massor av kramar ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.