Inreda med secondhandfynd

Hej på er!

Jag pratar ju alltid om hur mycket jag gillar att hitta saker i secondhand butiker och idag tog jag ett varv runt i huset för att faktiskt inventera hur mycket av våra större grejer som är införskaffade på ett någotsånär miljövänligt sätt. Och det visade sig att nästan alla möbler och större saker som vi har är antingen fyndade secondhand, sånt som vi fått av familj eller sånt som fanns kvar på gården när vi flyttade in! Det kändes som en härlig slutsats.

I köket hade vi tidigare matbordet eftersom det stod där som säljarna lämnat det. Vi hade också sovrummet i rummet till höger, men eftersom det nu har blivit matrum när vi flyttade upp sovrummet till övervåningen så ställde vi förstås in bordet i matrummet. Därför är det väldigt tomt i köket och vi har diskuterat lite löst om att eventuellt sätta in en köksö, men det är också rätt nice att ha så mycket yta som vi har nu, så vi får se hur vi gör. Vi behöver inte heller mer förvaringsplats i köket då vi till och med har tomma lådor och skåp, men det skulle vara skönt med en till arbetsyta när man bakar/lagar mat flera tillsammans. Och att ha ett par sittplatser vid en köksö skulle vara nice när man bara vill ta en liten snabb fika eller om man är flera i köket där några vill sitta ned. Nåja vi får se hur vi gör!

Själva köket är ju renoverat av de tidigare ägarna för bara några år sedan, men de grejer som vi har där inne så är det mesta begagnade grejer. T.ex. dessa fantastiskt vackra gardiner är köpta på Erikshjälpen för typ sjuttio kronor. Fåtöljen som vi har i köket just nu är en av två likadana som säljarna lämnade. Hundbädden är dock köpt ny men den har flera år på nacken och är fortfarande hel och fin.

Den här fina fruktskålen i bambu från Ikea har jag också hittat på Erikshjälpen för några kronor. Vi har verkligen behövt en fruktskål länge nu så blev så glad när jag äntligen hittade den här fina! När jag och Daniel var på Ikea för flera månader sedan så såg vi den här och pratade om vi skulle köpa den, men skippade det då. Så dök precis en sådan upp i secondhand butiken nu! It was meant to be. 😉

Här är då matrummet där vi tidigare hade sovrum och vår ”nya” kökssoffa som vi fann på Erikshjälpen! Tycker det är så härligt med ett stort matrum, eftersom det är något jag är van vid från mitt barndomshem. Det här bordet var det som säljarna lämnade, samt fåtöljen och kistan. Känns bra att kunna återanvända många av de grejerna som lämnades här. Men så småningom vill vi fixa ett större matbord som är rektangulärt och i trä. Gärna med breda, lite grövre träplankor som ger en ”rough” känsla. Vi båda gillar mycket naturinspirerad inredning som är lite organisk. Vi kanske bygger ett eget bord?
Lampan, gardinerna och tavlan är också köpta secondhand. Väggarna hade vi tänkt måla i någon ljus färg, typ ljusgrå, blå, rosa eller något annat som kan passa, men vi måste först riva ned all spännpapp, sätta upp gipsskivor och fixa elen så det lär dröja ett tag innan vi har råd med det.

Jag tror den här kökssoffan är hemmasnickrad, eftersom när man tog isär den så var flera av plankorna olika stora och ojämnt slipade som att det blivit gjort för hand. Älskar den verkligen! Den är så lång att jag kan ligga raklång i den och den har stort förvaringsutrymme där vi tänkte förvara julpynt för att ha så lite förvaring som möjligt ute i förråd och uthus. Vi vill inte ha så mycket saker att vi måste ha flera hus/utrymmen för att få plats med allting. Det är lite bökigt att få bort locket eftersom det är väldigt tungt så därför passar det bra att förvara sånt som man inte behöver komma åt så ofta där!

Alltså kolla på det här mönstret! Älskar verkligen alla löv i olika färger, det passar in så fint hos oss.

Ännu fler magiska spetsgardiner. Jag är verkligen för svag för ljusa spetsgardiner, tycker de är så lantligt romantiska och jag kan nästan känna doften av sommar, nyklippt gräs och solvarma gardiner när jag tittar på den här bilden.

En annan sak vi hittade på Erikshjälpen var den här snygga byrån! Gillar som sagt naturinspirerad inredning och trärena möbler kan verkligen vara  fint. Vi har haft lite dåligt med förvaringsmöbler tidigare så vi har fokuserat på att hitta lite såna möbler nu. Den här var verkligen ett lyft och jag tror vi kommer ha stor glädje av den. Vi ska reda upp sladdhärvan i hörnet också och gömma sladdarna bakom. Jag gillar verkligen när man kan ha teknik tillgänglig men utan att den syns för mycket och trassliga sladdar är jag allergisk mot. 😂

Inne på kontoret har vi ställt fotoskrivaren bredvid arbetsplatsen, det kändes som ett bra ställe att ha den på och samla så mycket tekniska prylar som möjligt på samma ställe. Här inne ska vi få upp lite mer konst och prints på väggarna men det får ta sin tid. Hellre att det tar lång tid men blir rätt än att bara slänga upp allt möjligt på en gång. Den här kistan är köpt secondhand, stolen köpte vi på blocket och skrivbordet hämtade vi gratis via en fb-annons!

Och pysselplatsen fick flytta tillbaka in hit, då det vart lite för trångt att ha kvar den i matrummet. Men det känns bra! Skrivbordet har min pappa snickrat till mig, som jag fick för flera år sedan. Det har stått kvar hemma hos dem ända sedan jag flyttade hemifrån eftersom jag inte haft möjlighet att ta med mig det, men nu har vi ju äntligen plats så då fick det följa med hem till oss! Hörnskåpet och stolen är secondhandfynd och den lilla hyllan fanns kvar här när vi flyttade in.

Jag har inte fotat i de andra rummen men tittade som sagt igenom dem och det är väldigt få möbler vi har som faktiskt är nyköpta. Det känns så fint att kunna inreda ett helt hem med saker som vi fått eller köpt secondhand, både för att det är bättre för miljön, för plånboken och för att man får ett så personligt hem. Alla sakerna har en historia och även om vi inte vet hur den ser ut så ger det liksom en tyngd och extra dimension till saken, tycker jag. De har slitits, älskats och använts av andra människor före oss, och när de inte längre kan göra det så tar andra över. Det känns som en fint tanke.

Det är inte heller någon hemlighet hur mycket skada vi människor orsakar miljön, varandra och djuren pga. av all konsumtionshets som existerar, så att gå emot den strömmen något känns alltid gott i hjärtat. Vi köper inte saker vi inte behöver men när vi väl behöver det så väljer vi secondhand i första hand, om det går att hitta där. Och det går det för det mesta.

Brukar ni handla nytt eller begagnat? Hur tänker ni kring miljöpåverkan i er konsumtion?

Kram! ♥

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.