Mina egengjorda julklappar del 2

Hej!

Här kommer fortsättningen på gårdagens inlägg. Tyvärr kom jag inte ihåg att ta bilder på allting som jag gjorde/köpte, men en av sakerna jag gav till Daniel kunde jag fota här hemma idag. 

Till Daniel så sydde jag nämligen ett par vantar! Japp, inte stickade, sydde. Såg nämligen en himla bra idé på Pinterest, där man tar en gammal stickad tröja och klipper ut vantar ur det färdigstickade tyget. Man använder resåren kring midjan till den delen som ska sitta lite tightare kring handleden. Det funkade faktiskt superbra (efter att jag sytt fel en gång först 🙈) och jag blev så nöjd! Mest av allt över att storleken blev helt rätt trots att jag blev tvungen att chansa hej vilt. Och Daniel blev så glad över dom. ♥️

Så smart sätt att använda tröjor som kanske har något hål eller som inte passar längre. Jag köpte ett par tröjor secondhand och funderar nu på vad jag kan använda resten av tyget till. Kanske ska göra handledsvärmare av ärmarna? Har ni några idéer?

Sedan gjorde jag ett par saker till, nämligen egengjord hudvård. Som sagt tog jag tyvärr inga bilder på det, så ni får njuta av några nytagna bilder på hundarna istället. 😊
Jag gjorde en ansikts/kroppskräm av kokosolja, kakaosmör och eterisk olja till min mamma som ofta har torr hud, så det kändes passande att göra en väldigt fuktgivande kräm till henne. Jag doftsatte med några droppar eterisk olja cederträ, så den doftar skog. Varken mamma eller pappa tycker om parfymer eller starka dofter så lite grandoft kändes rätt! <3

Det andra var lotionbars som jag gjorde av sheasmör, karnaubavax, kokosolja, kakaosmör och eterisk olja. Dessa hällde jag i hjärtformade isbitsformar där de fick stelna till nästa dag. De blev perfekt storlek att hålla en i handen och smörja in kroppen med. La dessa hjärtformade lotionbars i en fin glasburk med lock som jag fyndat secondhand. Och denna gav jag som present till min syster som fyllde år i november, men eftersom hon bor på nya Zeeland och skulle komma hem och hälsa på över julen så väntade jag med att ge den tills hon kom hit. Det är både fruktansvärt dyrt att skicka grejer så långt och så kändes det som en onödig resa med posten när hon lika gärna kan ta med den hem. ♥️

Några julklappar köpte jag på Stöde form som är en lokal hantverksbod, där fyndade jag flera teer som luktade underbart, handgjorda, veganska tvålar och ett kantarellflingsalt!

Flera julklappar var sådant som vi hade hemma men inte längre använde, men som fortfarande var fina och hela så de fick nya hem där de förhoppningsvis används.

Sedan köpte jag faktiskt ett par saker helt nytt, men det var framförallt lite pysselböcker osv. då jag inte hittade något sånt i secondhand butikerna. Men det var bara några få saker, så känner mig väldigt nöjd över hur jag denna jul verkligen kunnat anamma tänket kring egen/närproducerade klappar, secondhand och återbruk av fynd vi hittat här hemma.

Sedan kan jag verkligen förstå att alla inte har tid/möjlighet/ork att skapa en massa grejer själv, men eftersom jag tycker detta är väldigt roligt och jag hade mycket tid så blev det ingen uppoffring, utan endast en mysig grej.

Jag har mer och mer börjat tänka på det här med konsumtion, hållbarhet och allt omkring miljö och klimat. Det finns ju så mycket jag kan göra själv som jag inte tänkt på tidigare, eftersom jag inte medvetet funderat kring det. Många slutar ju helt att ge julklappar/presenter men för mig är det inte rätt väg att gå. Jag älskar att få och ge gåvor, så för mig handlar det mer om att göra det på ett så hållbart sätt jag kan. Genom att ge färre men mer genomtänkta gåvor, saker som är köpt secondhand, som jag gjort själv eller som är närproducerade. Eller saker som leder till en minskad konsumtion för den som mottar gåvan, som t.ex. mina tygrondeller som förhoppningsvis leder till att man slutar köpa engångsrondeller. 

En annan sak jag tänkte på mycket den här julen var just hur vi slår in julklappar/presenter. Så mycket papper, snören, kartonger och etiketter som man använder för att slå in något som sedan bara ska slängas. Såg några på Instagram som hade slagit in sina klappar på olika hållbara, kreativa sätt som t.ex. tidningspapper, tyg, återanvända gammalt papper osv. Så jag fick en tanke att till nästa jul kanske jag skulle ge mig på att försöka sy lite olika presentpåsar? I tyger med jultryck som kan göras i olika former och storlekar för att passa så många olika julklappar som möjligt. Sedan kanske man får använda vanligt julpapper till vissa som är för stora/för udda form som inte går att sy påsar till, men det borde inte behöva bli så många. Här kan ni se idéer på hur sådana påsar kan se ut. 

Då kan den som får julklappen i påsen spara den och använda när den ska ge bort något nästa gång, och så återanvänds påsen gång på gång? Det känns ju som ett mer hållbart sätt att ge bort något på. Så får man ändå känslan av att öppna ett paket, fast det är i en fin presentpåse i tyg istället. I USA har dem ju ofta klapparna i en box med bara ett snöre runt, tänker att det blir lite liknande. Man kan också använda tyg man hittat secondhand när man syr påsarna så blir det ännu lite bättre för miljön. 
Vad tror ni om det?

Stor kram på er! ♥

 

 

 

1

2 thoughts on “Mina egengjorda julklappar del 2

 1. Blir så himla glad av att läsa dina tankar om hållbara klappar och hållbar inslagning! Får själv ofta stresspanik i magen kring jul men nu senast var jag så uppfylld av alla kloka, fina, hållbara alternativ omkring mig att jag knappt såg de slösaktiga. Så blev det lite julefrid för mig med 😉
  Jag tycker också det här är ett viktigt ämne att snacka om i alla kanaler där en kan. Min egen familj tycker redan att jag Grinchen men att ta sig ton i bloggvärlden är ett starkt och mäktigt alternativ. Ville bara säga det, att jag hejar på som fan att du tar upp ämnet!

  Sen är jag inspirerad och själalycklig över den kreativitet och all omtanke du lagt ner på klapparna. Vantarna blev så himla fina och jag älskar att de har lång resår – något jag ofta saknar när en blir kall om handlederna där jacka och vantar glipar. Sist vill jag skicka med ett inslagningstips till nästa år, Jackie har nämligen skrivit ett så himla bra inlägg på samma tema: http://jaqulinesplats.se/hallbar-paketinslagning-35132517

  1. Vad skönt att du sluppit må dåligt av all köphets den här julen, och istället fått omges av människor som väljer hållbarare alternativ! Jag känner själv att det verkar bli allt vanligare att ge färre klappar/ge mer hållbara saker/secondhand grejer osv. Känns fantastiskt att det lyfts och syns så mycket överallt! Jag är ganska van vid det här ”tänket” ända sedan jag var barn då mina föräldrar haft ett hållbarhets tänk väldigt länge. Det var mycket ärvda kläder/leksaker, de sparade kartonger och ibland till och med inslagningspapper och använde om och om igen. De har källsorterat så länge jag kan minnas, ätit huvudsakligen vegetariskt osv. Känns så roligt att fler börjar tänka i de banorna.

   För mig är det en självklarhet att lyfta sådana viktiga frågor i de kanaler jag har, och jag blir så glad att du hejar på mig i det! Tack fina du ♥️

   Så glad jag blir över att du tyckte om mina julklappar också! Var så roligt att få skapa något eget att ge bort och jag hoppas att julklapparna blir uppskattade och används. Och visst var det en smart idé med vantarna? Älskar såna här smarta tricks för att skapa något som jag inte skulle gjort annars. För tror knappast jag hade satt mig ned och stickat ett par vantar då jag inte kan det (än, i alla fall 😉).

   Tack för tipset om alla fina paketinslagningsidéer! Såg faktiskt hennes instagram-inlägg och länkade det i något av inläggen här, men hade helt missat blogginlägget! 🙌🏽

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.