På upptäcktsfärd bland ödehus

Hej på er!

Hur har ni det? Vi kom i dagarna hem efter en kort men intensiv resa söderut, där vi hälsade på lite släkt och bekanta. Ska berätta mer om det i ett eget inlägg och visa bilder så fort jag har redigerat dem!

Nu tänkte jag visa lite bilder från en utflykt vi gjorde för några veckor sedan. Vi bestämde oss för att lasta in hundarna i bilen, ta med kameran, plocka ned lite picknick och ge oss ut på upptäcktsfärd i området, då vi inte hunnit utforska så mycket hittills. Allt arbete på gården tar verkligen upp den mesta av vår lediga tid!

Vi körde omkring en stund och sedan såg vi en väg som jag varit nyfiken på länge, och bestämde oss för att köra in där. Det var en liten väg som vindlade sig genom skogen, förbi hus och gårdar, längs med vattnet som glittrade på andra sidan träden.

Till slut kom vi till ett hus som såg väldigt övergivet ut, och bilvägen slutade där. Vi parkerade och vandrade runt litegrann, kikade på huset och alla fina detaljer. Mitt ute i skogen låg det, utan grannar och med skogen som ett skyddande hölje omkring.

Hundarna tyckte det var spännande att vara iväg på äventyr och Bagheera rullade sig glatt i gräset. Byggnaderna var slitna och hade otroligt mycket känsla över sig. Jag undrar vilka som bott där, och varför det en gång blivit övergivet? Det kändes som att resa tillbaka i tiden när vi vandrade förbi dessa slitna fönster och gamla verktyg.

Mitt på gården växte en underbart vacker buske fylld med doftande blommor. Men nu är det bara humlorna som får nytta och glädje av dem.

Älskar dessa gamla verktyg. Vi har en massa sådana gamla saker på vår gård, som hängt med under många år och många ägare. Tycker de är så fina och ger en härlig gammaldags känsla till platser.

Vägen fortsatte genom skogen så vi gick en ordentlig promenad med hundarna och njöt av tystnaden bland granarna. Till slut tog vägen slut och några träd som ramlat låg tvärs över stigen. Till höger låg grunden av ett hus, halvt dold i mossa och jord. Vi fick svänga av in i skogen för att ta oss förbi de nedrasade träden och där kom vi fram till ännu en övergiven gård. Mitt ute i skogen låg den, och gav oss lite rysningar längs ryggen då den verkligen påminde om ett spökhus.

Vi vandrade runt och kikade oss omkring, och jag fotade en massa. Tycker det är något så vackert och vemodigt över övergivna platser. När jag var liten så älskade jag att utforska öde platser och det hänger nog fortfarande kvar haha.

En gammal gunga svängde sakta i vinden och jag kunde verkligen se framför mig hur någon bott här för länge sedan och trivts här ute i skogen, bland tystnaden och de vilda djuren. Hur man druckit kaffe på trappan under tidiga morgnar, eldat dygnet runt för att hålla kylan från vinterstormarna ute och hur barnen sprungit barfota över gräset under långa sommarkvällar. ❤️

11

5 thoughts on “På upptäcktsfärd bland ödehus

 1. WOW! Så poetiskt, vackert, spännande och lite creepy! Jag älskar ju gamla hus och särskilt när de fått förfalla en aning. Detta sätter igång så mycket i fantasin och du har tagit så vackra bilder av dessa bortglömda klenoder. Det är verkligen sorgligt med alla hus och gårdar som står och förfaller runt om i Sverige, jag får som ett hugg i hjärtat när jag tänker på det. Tack för att vi fick följa med och återupptäcka de här två gårdarna.

  1. Men åh tack så mycket! <3 Håller helt med dig där, älskar gamla hus, byggnader, slott och ruiner. Det finns så mycket att fantisera om där, så mycket möjliga scenarion som kan ha hänt och så mycket känsla över platsen.
   Det gör ont i mitt hjärta också att så många platser får förfalla och glöms bort, det finns så mycket vackra platser som bara faller ur historien och återtas av naturen och inom kort är försvunna helt och hållet. Tack för att du ville hänga med via bloggen och se dessa vackra platser! <3

 2. Åh wow vilket inlägg! Det är det bästa jag vet att utforska nya små vägar och inte veta vad som gömmer sig bakom nästa krök, och att springa på inte en men två övergivna gårdar är ju jackpot. Det är något så både vackert och vemodigt över övergivna gamla hus, så fint att fantisera om vem som älskat den platsen och varför den glömts bort.

  1. Åh tack fina du! <3 Är helt enig med dig, älskar att utforska och hitta nygamla platser. Ja min fantasi spinner verkligen igång av såna här upptäcktsfärder och jag börjar ofta fantisera ihop historier om de som en gång bott där. <3

 3. Hallo Illiana, ich bin begeistert von den Bildern! Wir sind ein Paar mit 2 Hunden, die genauso den wilden Wald lieben um ungestört zu sein mit der Natur
  wir suchen genau diese Art von Haus und Hof um ihm neues Leben und Lachen einzuhauchen.
  leider sind wir bei unserem letzten Besuch nur bis jonköping gekommen (Camp), aber wir träumen davon, im wunderschönen Schweden zu wohnen und zu leben..
  lieben Gruß Mone

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.