Recept – Dadelchokladbollar

Häromdagen gjorde jag dadelchokladbollar som blev så himla goda så tänkte dela med mig av receptet till er också!

Jag har aldrig gillat smaken av dadlar tidigare och kunde inte äta något med dadlar i, hur finfördelade de än var. Men efter att mamma en gång gjorde chokladbollar med dadlar i som liknade de i det här receptet så ändrade jag uppfattning och nu tycker jag nästan mer om dessa än vanliga chokladbollar haha. Det viktigaste för mig är att dom är kalla, så jag förvarar alltid mina i frysen och sedan tar jag fram dom så de får tina i cirka femton minuter innan jag äter dom. Då är dom sådär härligt kalla men inte stenhårda.

Ingredienser:

20 st dadlar (jag använder torkade och urkärnade så slipper man momentet att kärna ur dom själv)
2 1/2 dl havregryn
1 dl grovhackade cashewnötter (kan bytas mot vilka nötter man vill, eller tex 50% mandlar/50% cashewnötter)
1 liten mugg starkt kaffe
4-5 msk kakao
Lite vaniljextrakt
Lite salt

Rulla i tex kokos, pärlsocker, kakao.


Jag kör ned allting utom nötterna i en matberedare och mixar ordentligt tills jag har en slät och fin smet. Man kan behöva skrapa ned smet från väggarna så allting blir ordentligt mixat. Sedan grovhackar jag nötterna och slänger ned dom i smeten. Mixar bara lite grann tills bitarna är något mindre, men då jag tycker det är godare att ha lite bitar av nötterna i så gör jag inte mer än så.

Sedan är det bara att rulla till valfri storlek och rulla i tex kokos. Vi hade dock slut på kokos när jag gjorde dessa så jag rullade i kakao och guldpulver, sånt som finns vid bakavdelningen i mataffären. Blev ju rätt fint det med 😀
Sedan lägger man dom i frysen i åtminstone en timme, beroende på hur stela man vill att dom ska bli. Jag förvarar dom som sagt i frysen ända tills vi ätit upp alla då jag tycker dom är absolut godast då, så glöm inte att ta fram dom för att tina en stund innan dom ska ätas.
Klart!

1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.