Tankar om ljus och mörker

Godkväll på er ♥

Idag har jag varit i Sundsvall en sväng för att gå till banken. Det tog helt galet lång tid att köra dit, då det har snöat nästan konstant de senaste dagarna, så väglaget är inte det bästa. Bara för någon vecka sedan så hade vi regn och plusgrader, som sen när det frös på förstås blev en väldig massa is. Och så några decimeter snö på det så har du ett väldigt förrädiskt underlag. Har nog aldrig sett så många bilar som åkt av vägen eller varit inblandade i olyckor som idag. Så jag fick ta det väldigt försiktigt, men det gick bra.
DSC_6891 EDITED
DSC_6892 EDITEDDSC_6920 EDITED
Innan dess, så fick jag först skotta fram hela bilen för att ens kunna ta mig ut från gården, borsta av all snö som lagt sig som ett täcke på hela bilen och till sist skrapa alla rutor. Haha, det tog liksom över en halvtimme att bara få i ordning bilen för att kunna lämna gården. 😀
Och ändå älskar jag snö och vinter! DSC_6934 EDITED
DSC_6954 EDITED
Sen fick jag skynda mig in och kasta på mig andra kläder än mjukisbyxor och så var jag redo att åka in till stan. Min fina väska har min brors sambo sytt, som jobbar med att sy kläder, väskor, kuddar och allt möjligt i återbrukat jeanstyg.
HÄR är en länk till deras fb-sida. 🙂
DSC_6961 EDITEDDSC_6965 EDITEDDSC_6986 EDITED
När jag väl tagit mig hem igen så gick jag ut med hundarna och sen var vi ute på gården och jag skottade lite snö, busade med Bagheera och Dolly och fotograferade en del.DSC_6990 EDITED
Visst ser bron julig ut förresten? Med julkrans och granris!
(Jag vet att de flesta av er kanske ser ut som frågetecken nu och bara ”vaddå bron??” men i Norrland kallar vi trappen för bron. Så ni vet.) DSC_6998 EDITEDDSC_7006 EDITED
DSC_7010 EDITED
Jag passade på att skotta upp snö mot husgrunden för att isolera lite extra. Det kommer jag ihåg att vi alltid gjorde hemma när jag var liten.DSC_7028 EDITED
Alltså, snömonster! Så himla gulliga 😀DSC_7029 EDITEDDSC_7030 EDITEDDSC_7031 EDITED
Sen lekte jag med hundarna, fotade och var allmänt barnsligt förtjust över snön. Det är SÅ mysigt med snö, jag blir lycklig varje gång jag tittar ut och ser de snötäckta träden och snöflingor som dalar genom luften. Det ger mig otroligt mycket flashbacks från min uppväxt, jag är ju uppvuxen 8 mil utanför Skellefteå som är ännu längre norrut, och där hade vi alltid såna där ordentliga vintrar, med -30 grader, norrsken, knastrande eld i vedspisen, träd som knäppte av kylan, röda rävar som lekte på snötäckta fält, där andedräkten blev till frostiga moln och man fick istappar i ögonfransarna.
Där det var så kallt att näsborrarna snördes ihop av kylan och det gjorde ont i lungorna av att andas. DSC_7044 EDITEDDSC_7056 EDITEDDSC_7088 EDITED
Det kanske låter hemskt för vissa, men för mig är det definitionen av vinter och Norrland. Jag blir glad bara av att tänka på det, och kommer ihåg alla upptåg vi hade för oss på vintern. Vi klättrade i träd, på hustak, åkte pulka, hoppade från höga höjder eftersom man kunde landa så mjukt i snön, följde spår efter harar och älgar i skogen, beundrade norrskenets dans över himlavalvet och ja, bara levde. Det låter så idylliskt när man målar upp det så här, men för mig och min familj var det vardag och det var förstås inte alltid roligt eller underbart. Man blev väldigt trött på mörkret eftersom man spenderade hela dagarna i skolan och därför missade de få ljusa timmarna som var.Det var mörkt när man vaknade och åkte till skolan och det var mörkt när man kom hem. Kylan tär också på en och jag som i princip alltid fryser är väl inte så bra rustad för vintern. Ändå kan jag inte låta bli att älska den. DSC_7099 EDITED
(Är inte det märkligt förresten att man under hela skolgången tvingas sitta inomhus hela dagarna, som är den allra bästa tiden för att vara utomhus? Klart att vi behöver gå i skolan, men för mig som älskar att vara utomhus så har det här alltid varit en stor anledning till att jag avskydde skolan. Jag ville ju vara ute, springa i skogen, mysa med hästarna och bygga kojor. Inte sitta under lysrörens kalla ljus och lära mig matte. Jag drömde ofta om att få leva som Ronja Rövardotter när jag var yngre. Hmm eller kanske jag fortfarande gör det…) 😉 DSC_7123 EDITEDDSC_7121 EDITEDDSC_7117 EDITED
Haha! Han kan verkligen det där med tajming. DSC_7146 EDITEDUnder de sju år som jag bodde i Stockholm så upplevde jag några få ordentliga vintrar där det blev kallt och vi fick en massa snö. Men det gav mig inte alls samma glädje eller känsla, eftersom snö i Stockholm betyder en enda sak: kaos.
Ja, oavsett hur lite så skapade snön kaos i Stockholm varje vinter. Kollektivtrafiken blev inställd, bilar blev överskottade, ingen tog sig till jobbet/skolan och hela stan stod i princip still. Man kan ju tycka att de borde vara lite förberedda efter att snön återkommer varje vinter men de beter sig lika förskräckt yrvakna varje år, som om de just vaknat upp och insett att sommaren är slut och herregud vad är det där vita på marken?!
Och var det inte snökaos så var det grått, regnigt och ruggigt. Jag blev ofta väldigt nere under vintrarna där och då var det en skön fristad att få åka upp till mamma och pappa för att andas frisk luft, gå i skogen och uppleva ordentlig vinter. För det blir inte alls mörkt på samma sätt när det ligger snö på marken. Visst, norrut så är dagarna ännu kortare på vintern, men eftersom snön lyser upp så mycket så upplevs det inte lika mörkt som ett vintermörkt Stockholm.

Nåja, Stockholm har nog sina fördelar, för rätt personer. Men det är inte jag. Jag trivs bäst bland skogar, berg och vild natur. Som ni kanske förstått vid det här laget. 😉

Nu ska jag ta och avsluta det är mega-inlägget innan ni tröttnar alldeles på mig.

Godnatt kära vänner ♥

0

2 thoughts on “Tankar om ljus och mörker

  1. Awww vad söta hundar haha 🙂 Här i GBG fick vi en chock när det va totalt igensnöat i morse vi är to much stadsbor för hantera sånt haha 🙂

    Ha en kanon vecka!

    LOVE Maria på Inredningsvis

    1. Tack så mycket! De är verkligen underbara 😀 haha jag förstår dig, blev alltid lika chockad när det kom snö i Stockholm! Hoppas allting fungerade ändå för er. Detsamma! 🙂

      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.